Слънчевите очила са съществена част от външния вид за повечето хора и често се смятат за задължителен аксесоар. Но в действителност те са много по-важни от просто моден артикул: предлагат много важна защита за очите ни и абсолютно всеки е нужно да ги носи.
И така, след като установихме, че чифт слънчеви очила са важно предимство за здравето на очите, как да изберем правилните? От какво ни предпазват и какви са характеристиките на подходящия чифт? Прочетете, за да научите повече за значението на слънчевите очила и как да се уверите, че имате правилните слънчеви очила, за да се предпазите.

Ползи за здравето от слънчевите очила

Много хора са наясно, че вредните лъчи на слънцето вредят на кожата ни. Мнозина обаче не осъзнават, че слънцето също е вредно за очите ни. Ултравиолетовите или UV лъчите могат да причинят широк спектър от очни проблеми, включително катаракта (старческо перде), макулна дегенерация (отслабено зрение) и растеж на тъкани върху очната ябълка, наречена птеригиум. В интерес на истината, проучванията показват, че до 20% от всички случаи на катаракта или замъгляване на очите се причиняват директно от свръхекспозиция на UV лъчи.
Ето защо е важно, докато избирате слънчеви очила, да предпочетете чифт, който блокира 99-100 процента от UVA и UVB лъчи и който ви осигурява възможно най-добрата защита, за да можете да поддържате здрави очи с ясно зрение. Слънчевите очила са полезни и за защита на чувствителните зони около окото от развитие на опасни ракови заболявания на кожата, като филтрират вредните лъчи и предпазват областта около очите.

Личен комфорт

Освен че гарантират много ползи за здравето, слънчевите очила са съществена част от осигуряването на личен комфорт през най-светлите дни. Ярката слънчева светлина е много сурова за невъоръжено око, а отблясъците могат да направят излизането навън доста неприятно. Слънчевите очила филтрират вредните UV лъчи и действат като ефективна бариера между очите и яркостта на слънцето.
За допълнителен комфорт, потребителите биха могли да изберат поляризирани лещи, тъй като те са предназначени за намаляване и дори премахване на резкия отблясък. Важно е да се знае обаче, че макар да са по-удобни за носене и гледане, да са предназначени предимно за спортове на открито или шофиране например.
Размерът на очилата също е важен фактор за комфорта. Необходимо е при избора на чифт слънчеви очила първо да ги изпробвате, за да си осигурите добро прилягане. Твърде малки очила ще ви причинят болка, потенциално дори главоболие, а твърде големи ще са неудобни, тъй като няма да могат да се закрепят добре и ще се приплъзват по лицето.
Слънчевите очила ще предотвратят възпалени и уморени очи и ще ви позволят да останете за по-дълго на открито.

Защита от вредните въздействия на околната среда

Слънчевите очила са важни и за предпазване на очите от въздействията на околната среда. Лещите действат като бариера, като ефективно предпазват от дъжд, пясък, прах и вятър, когато прекарвате повече време на открито. Всички тези елементи могат да бъдат резки и вредни за очите, да причинят дразнене и болезненост след дълги периоди на излагане. Ако се гарантира, че очите ви са адекватно защитени от околната среда, слънчевите очила могат да ви помогнат да избегнете проблеми със здравето, като например очни инфекции.
Слънчевите очила са може би най-важният аксесоар, който човек може да има. Те са не само важни за цялостното здраве и защита на очите ви, но също така са от голямо значение за ясно зрение на слънчева светлина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *