Авиаторите са едни от най-обичаните стилове за слънчеви очила в модната индустрия. Но знаете ли, че първоначално те не са били проектирани да се използват като моден аксесоар? Авиаторите първо са били известни като пилотни слънчеви очила и са били разработени от Bausch & Lomb, така че пилотите могат да носят нещо, което да предпази очите им, докато летят. Ето защо те се наричат авиатори, като основната му дума е взета от авиацията.
Авиаторите се характеризират с тъмните си и светлоотразителни лещи и с тънките си метални рамки . Bausch & Lomb са проектирали оригиналните авиатори с 15 стъклени лещи, които пропускат 15% от входящата светлина. Оригиналният дизайн има лещи, които са по-големи от сегашните стилове, като целта е била да покрие целия диапазон на окото и да предотврати навлизането на светлината колкото е възможно повече.
Но как авиаторите стават моден аксесоар? Това се случва, когато Дъглас МакАртър каца във Филипините по време на Втората световна война. Той носи чифт от оригиналните авиатори тогава, а репортерите успяват да уловят. Когато вестниците излизат на пазара, авиаторите стават популярни.
Популярността на слънчевите очила продължава да нараства и са особено търсени във френската армия. До 40-те – 50-те години слънчевите очила на авиатора са хит, защото хората започват да предпочитат слънчеви очила с метални рамки, отколкото пластмасови. Въпреки това до 1980 г. популярността му затихва и Bausch & Lomb са принудени да вземат решение, което ще промени историята на авиаторите.
През 1982 г. компанията подписва многомилионна сделка за пласиране на продукти. Това позволи филмите и телевизионните предавания да представят авиаторите, като по този начин работят върху рекламирането им пред обществеността. Най-голям успех се отбеляза, когато слънчевите очила бяха представени във филма „Топ Гън”, който играе Том Круз и Вал Килмър като пилоти на военновъздушните сили. През същата година Bausch & Lomb отбелязват 40% ръст на продажбите на авиатори
Оттогава авиаторите продължават да бъдат предпочитани от известни личности по целия свят поради своя уникален стил.
Досега авиаторите остават основна поп култура и продължават да са част от модната индустрия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *